Detaljplan för Tälle 12:1 i Ljusdal, f.d. Tingshuset. Antagandehandling

Motiv till reglering

ALLMÄN PLATS


GCVÄG - Gång- och cykelväg

Befintliga gång- och cykelvägar längs med Tingsgatan och Norra Järnvägsgatan säkerhetsställs genom att planläggas som GCVÄG. Gång- och cykelstråket längs med Norra Järnvägsgatan är ett huvudstråk genom Ljusdals köping. Därmed är sträckningen särskilt viktigt att bevara för att skapa en säker och hälsofrämjande trafikmiljö (Ljusdals kommuns övergripande översiktsplan, 2010).

HUVUDMANNASKAP

Huvudmannaskapet är kommunalt för allmän plats.

KVARTERSMARK

Inom kvartersmarken kombineras användningarna Centrum och Bostäder. Fördelningen inom byggnaden anges med egenskapsbestämmelsen s1.

C - Centrum

Fastigheten Tälle 12:1 planläggs som Centrum för att kunna utöka Tingshusets användarmöjligheter. I planbeskedet ansöktes det om restaurang, hotell och bostäder. Markanvändningen är förenlig med Ljusdals kommuns fördjupade översiktsplan (2019) där ökad handel och service längs med Norra Järnvägsgatan är önskvärt.

B - Bostäder

Markanvändningen Bostäder tillämpas för fastigheten Tälle 12:1 för att tillgodose kommunens kommunala mål om att bli fler invånare till år 2030. Användningen är även förenlig med gällande översiktsplan och riktlinjer för bostadsförsörjning (2019).

Övre bild: Marken får inte förses med byggnad. Undre bild: Marken får endast förses med komplementbyggnadÖvre bild: Marken får inte förses med byggnad. Undre bild: Marken får endast förses med komplementbyggnad

Egenskapsbestämmelser för kvartersmark

Begränsning av markens utnyttjande

Marken får inte förses med byggnad

Inom fastigheten Tälle 12:1 får inte markytor med planbestämmelsen bebyggas med nya byggnader. Syftet är främst att skydda Tingshusets kulturhistoriska värde.

Marken får endast förses med komplementbyggnad

Inom Fastigheten Tälle 12:1 finns 3 stycken områden där marken endast får förses med komplementbyggnad. I planområdets nordvästra hörn används bestämmelsen på befintlig förrådsbyggnad, för att bevara karaktären av en mindre komplementbyggnad. I nordöstra hörnet finns en yta avsatt för ett eventuellt miljöhus för fastighetsnära insamling. Detaljplanen medför att f.d. Tingshusbyggnaden får fler användningar, vilket i sin tur kan leda till en ökning av avfallet inom fastigheten. Inom planområdets sydöstra hörn finns ytterligare en yta där till exempel en uteservering/altan skulle kunna upprättas.

 

Sektionsritning över huvudbyggnadens användning för fastigheten Tälle 12:1. Illustrationen är ett förtydligande av planbestämmelsen s1.Figur 3. Sektionsritning över huvudbyggnadens användning för fastigheten Tälle 12:1. Illustrationen är ett förtydligande av planbestämmelsen s1.

Byggnaders användning

s1 Bostäder får endast upplåtas i våning 2 och 3

Planbestämmelsen syftar till att reglera huvudbyggnadens användning i höjdled. En blandad markanvändning är förenligt med Ljusdals kommuns fördjupade översiktsplan (2019) och bostadsförsörjningsprogram (2019). Blandande funktioner i byggnaden är även förenligt med kommunens prioriterade mål.

Fördelningen innebär att centrumverksamheter tillåts i alla våningsplan, men bostäder endast i våning 2 och 3 (se figur 3). Anledningen till endast bostäder i våning 2 och 3 är för att enbart möjliggöra för centrumverksamhet i entréplan. Den mesta handeln och verksamheterna längs med Norra Järnvägsgatan är idag placerad i entréplan.

s2 Vid en sådan ändring av en byggnad som avses i 9 kap. 2 § första stycket 3 a plan- och bygglagen (2010:900) gäller i stället för vad som anges i första stycket 1 att minst ett bostadsrum i en bostad bör vara vänt mot en sida där 55 dBA ekvivalent ljudnivå inte överskrids vid fasaden (Förordning 2015:216 om trafikbuller vid bostadsbyggnader). För bostäder som överstiger 35 m² ska minst hälften av bostadsrummen i varje lägenhet orienteras mot en ljuddämpad sida (max 55 dBA ekvivalent ljudnivå och 70 dBA maximal ljudnivå).

Planbestämmelsen används som åtgärd för att säkra att bullernivåerna inte överskrids för bostäderna i huvudbyggnaden.

Utfartsförbud.Utfartsförbud.

Höjd på byggnadsverk

 h1 Högsta nockhöjd på byggnadsverk är 4 meter från lägsta golvnivå.

För byggnadsverket i nordöstra hörnet på fastigheten är nockhöjden 4 meter för att ha en liknande nockhöjd som nuvarande förrådsbyggnad på fastigheten. För byggnadens syfte som miljöhus eller förråd är höjden tillräcklig. 

I fastighetens sydöstra hörn inom området där marken endast får förses med komplementbyggnad är nockhöjden 4 meter. Detta för att hålla nere höjden för byggnadsverket till en våning.

h2 Högsta nockhöjd på byggnadsverk är 4.5 meter från lägsta golvnivå.

För befintlig förrådsbyggnad är högsta nockhöjd 4.5 meter. Detta för att inte möjliggöra en påbyggnation av byggnaden.

Markens anordnande och vegetation

 n1 Träd ska finnas kvar och får endast fällas om det är sjukt eller utgör en säkerhetsrisk, i det fallet ska träd återplanteras.

På respektive sida om befintlig utfart återfinns äldre träd, lindar, samt längs med Norra Järnvägsgatan. Samtliga träd bidrar till fastighetens kulturhistoriska värde genom att påminna besökaren om att byggnadens omgivande trädgård har funnits under en längre tid. Dessutom medger träden skugga, temperaturutjämning och minskning av dagvatten.

Som planbestämmelsen är formulerad kan trädet få fällas om det är sjukt eller utgör en säkerhetsrisk, men kravet då är att ett nytt träd återplanteras. För trädfällning krävs marklov enligt egenskapsbestämmelsen a1.

Rivningsförbud

 r1 Byggnad får inte rivas.

Planbestämmelsen syftar till att bevara Tingshusbyggnaden som bedöms ha ett identitets- och kulturhistoriskt värde. När Tingshuset uppfördes 1892 var det en av de första byggnaderna i sten i Ljusdals köping. Byggnaden fungerade fram till början av 2000-talet som Tingsrätt och har en historisk koppling till Ljusdals köping.

Skydd mot störningar

m1 Om uteplats ska anordnas ska den placeras på ljuddämpad sida (max 50 dBA ekvivalent ljudnivå och 70 dBA maximal ljudnivå).

Planbestämmelsens syfte är att se till att bullernivåerna inte överskrids för uteplats till huvudbyggnaden. Se bullerutredningen för detaljplanen för mest lämplig placering av uteplats.

Stängsel, utfart och annan utgång

Utfartsförbud

Utfartsförbudet blir kvar enligt befintlig detaljplan, men förlängs fram till huvudbyggnadens nordvästra hörn. Syftet är att det inte ska anordnas fler utfarter på byggnadens framsida, mot Norra Järnvägsgatan eller Tingsgatan. Nya utfarter innebär en ökad trafiksäkerhetsrisk, och därmed hänvisas in- och utfart till befintlig.

Takvinkel

o1 Minsta takvinkel för komplementbyggnad är 28 grader.

Minsta takvinkel är 28 grader för att harmonisera med befintlig förrådsbyggnad som har en takvinkel på cirka 30 grader.

o2 Största takvinkel för komplementbyggnad är 32 grader.

Största takvinkel är 32 grader för att harmonisera med befintlig förrådsbyggnad som har en takvinkel på cirka 30 grader.

Utformning

f1 Fasad kläs med träpanel som målas i gul kulör.

Fasadmaterial och kulör för de nya byggnadsverken, i fastighetens nordöstra hörn och sydöstra hörn, är utvalda för att harmonisera med befintliga kulturhistoriska byggnader. Den befintliga förrådsbyggnaden tros ha byggts i samband med om- och tillbyggnaden av Tingshuset på 1920-talet.

f2 Tak ska vara av sadeltaksmodell med rött lertegel eller röd plåt.

Takmodell och takmaterial för det nya byggnadsverket är utvalda för att harmonisera med befintliga kulturhistoriska byggnader.

f3 Tak ska vara av rött lertegel eller röd plåt.

Med hänsyn till fastighetens kulturhistoriska värde ska byggnadsverket ge ett så litet intryck som möjligt. Med rött lertegel eller röd plåt får komplementbyggnaden en mer anpassad och traditionell utformning till de befintliga byggnaderna på fastigheten.

Befintlig trädgård framför Tingshuset (Foto: Ljusdals kommun, 2022-10-27). Figur 4. Befintlig trädgård framför Tingshuset (Foto: Ljusdals kommun, 2022-10-27).

Utförande

b1 Minst 85 % av marken ska vara genomsläpplig.

Söder om befintlig huvudbyggnad, på Tingshusets framsida, återfinns en gräsyta som ska vara genomsläpplig till minst 85 % (se figur 4). Detta betyder att största delen av framsidan inte får hårdgöras. Begränsningen är satt till 85 % för att kunna möjliggöra för eventuellt en uteservering för centrumverksamheter i huvudbyggnaden. Syftet med bestämmelsen är att bevara befintlig trädgård som bidrar till byggnadens kulturhistoriska värde. Dessutom skapas ett utrymme för dagvattenhantering och en miljö för biologisk mångfald.

b2 Ventilationen ska utföras vänd från järnvägen

Planbestämmelsen syftar till att minimera risken att farliga kemikalier tar sig in i ventilationen för bygganden vid en eventuell olycka med farligt gods.

b3 Nödutgångar ska finnas och vara vända från järnvägen

För att minimera riskerna vid en eventuell olycka med farligt gods ska evakuering inte behöva ske mot olycksplatsen. Byggnaden har i dagsläget 3 nödutgångar bort från riskkällan. Nödutgångar mot järnvägen får vara kvar och användas, men all evakuering bort från riskkällan är att föredra.

Utnyttjandegrad

e1 Största byggnadsarea är 30 m2

För byggnadens syfte som miljöhus eller mindre förråd anses byggnadsarea på 30 m2 vara tillräcklig.

På fotografiet syns fasadtext och klocka som ska bevaras. Dessa utsmyckningar syns även på äldre fotografier, se figur 18 under rubriken Kulturmiljö (Foto: Ljusdals kommun, 2022-10-27). Figur 5. På fotografiet syns fasadtext och klocka som ska bevaras. Dessa utsmyckningar syns även på äldre fotografier, se figur 18 under rubriken Kulturmiljö (Foto: Ljusdals kommun, 2022-10-27).

Varsamhet

Byggnaderna på fastigheten Tälle 12:1 bedöms ha ett kulturhistorisk värde. Därmed används varsamhetsbestämmelser som beskriver vilka egenskaper som ska bevaras i den befintliga byggnaden (se figur 5-7).

 

På fotot syns Tingshusets konkava mansardtak och fönstersättning. Fasaden har ljusputsade fasader i en gul ton. Taket har rött lertegel med fönsterkupor i röd plåt. Alla dessa karaktärsdrag ska bevaras (Foto: Ljusdals kommun, 2022-10-27). Figur 6. På fotot syns Tingshusets konkava mansardtak och fönstersättning. Fasaden har ljusputsade fasader i en gul ton. Taket har rött lertegel med fönsterkupor i röd plåt. Alla dessa karaktärsdrag ska bevaras (Foto: Ljusdals kommun, 2022-10-27).

På fotot syns en befintlig komplementbyggnad som ska bevaras (Foto: Ljusdals kommun, 2023-05-30).Figur 7. På fotot syns en befintlig komplementbyggnad som ska bevaras (Foto: Ljusdals kommun, 2023-05-30).

k1 Taktäckning ska vara av rött lertegel samt vara av röd plåt för befintliga skorstenar och takkupor.

Lertegelpannor och takkupor ska bevaras då de bedöms bidrar till byggnadens kulturhistoriska värde. Ska takpannor eller takplåt bytas någon gång i framtiden är likvärdiga materialval att föredra (se figur 6).

k2 Fasader ska vara av ljus puts med sockelparti i natursten.

Nuvarande fasadkulör ska bevaras då den bidrar till byggnadens karaktär (se figur 5).

Naturstenen ska bevaras och bör inte putsats. Vid uppkomst av skador eller sprickor får grunden däremot ersättas med liknande stenmaterial i natursten.

k3 Fönster ska till form, material, indelning och proportioner bibehållas till sin utformning.

Fönster på Tingshuset ska enligt bestämmelsen bibehålla sin form, material, indelning och proportion. Detta eftersom de anses ha ett kulturhistorisk värde (se figur 6). Fönstersättningen som är där idag återfinns på äldre fotografier (se figur 16). Om fönster i framtiden behöver renoveras ska liknanden materialval användas för att ersätta eventuellt dåliga delar. Äldre fönsterbågar i utsatta lägen kan till exempel behöva ersättas på grund av röta.

På byggnaden sitter det i nuläget tvåglasfönster. Planbestämmelsen hindrar inte att lägga till en extra ruta för att till exempel isolera bygganden mera. Kravet är däremot att åtgärden utförs på ett varsamt sätt så att planbestämmelsen fortfarande efterföljs.

k4 Takformen ska bevaras.

Byggnadens höga konkava mansardtak får inte ändras. Detta eftersom takformen bidrar till byggnadens kulturhistoriska karaktär.

k5 Fasadtext och klocka ovanför byggnadens huvudentré ska bevaras.

Fasadtexten ska bevaras för att påminna allmänheten om att byggnaden tidigare har används som Tingshus. Klockan och fasadtexten återfinns på äldre fotografier, och anses därmed ha ett bevarandevärde (se figur 18).

k6 Byggnadens skala och karaktär ska bibehållas så som dess träfasad målad i gul kulör och rött taktegel, alternativt rött plåttak.

Planbestämmelsen innebär att befintlig förrådsbyggnad inte får byggas ut. Befintliga materialval ska bevaras, eftersom de harmoniserar med huvudbyggnadens karaktär. Materialen får ersättas med liknade, men fasadens och takets kulör ska efterlikna i den mån det går dagens färgsättning.

Ändrad lovplikt

 a1 Marklov krävs även för fällning av träd.

Syftet är att skydda befintliga träd på fastigheten Tälle 12:1. Träden anses ha ett värdefullt inslag till den byggda miljön. 

a2 Marklov krävs även för åtgärder som kan försämra markens genomsläpplighet.

Planbestämmelsens syfte är att kontrollera att planbestämmelsen b1 (Minst 85 % av marken ska vara genomsläpplig) efterföljs. 

Sekundära egenskapsbestämmelser för kvartersmark

Markreservat för allmännyttiga ändamål

u1 Markreservat för allmännyttiga underjordiska ledningar (begränsas av sekundär egenskapsgräns).

 Längs med planområdets norra gräns läggs ett 6 meter brett markreservat för en allmännyttig underjordisk fjärrvärmeledning. Regleringen reserverar ett utrymme för ett visst allmänt ändamål.

Genomförandetid

Genomförandetiden sätts till 5 år (60 månader) från den dag detaljplanen får laga kraft.