Detaljplan för Tälle 12:1 i Ljusdal, f.d. Tingshuset. Antagandehandling
Planområdets placering ligger i centrala LjusdalFigur 1. Planområdet markerat med röd ruta.

Hela Detaljplanen

Ljusdals kommun arbetar för att tillgodose hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Kommunfullmäktige beslutade att mellan åren 2023-2030 ska tre mål prioriteras i kommunens dagliga arbete. Detaljplanen kan medföra att två av kommunens prioriterade mål förverkligas: Ljusdal ska ha ett blomstrande företagsklimat och Ljusdals kommun ska vara 20 000 invånare år 2030. I planläggningen föreslås markanvändningarna Centrum och Bostäder för fastigheten Tälle 12:1. Markanvändningen Centrum medför att handel som restaurang, hotell och affärer kan etablera sig i f.d. Tingshuset. Planförslaget är förenligt med Ljusdals kommuns fördjupade översiktsplan (2019) där ökad handel och service längs med Norra Järnvägsgatan är en målbild. Markanvändningen Bostäder bidrar till att bygga bort ett underskott på bostäder som enligt Ljusdals kommuns riktlinjer för bostadsförsörjning (2019) finns i centralorterna Ljusdal och Järvsö.

Tingshuset fungerade fram till början av 2000-talet som Tingsrätt. Byggnaden uppfördes 1892 och var en av de första byggnaderna i sten i Ljusdals köping.

Byggnadens historiska koppling och identitetsvärde till Ljusdal tas hänsyn till i detaljplaneförslaget genom bevarandet av dess kulturhistoriska värden.

 Tingshusets lokaler används idag som kontor till företag. Denna användning kommer fortsättningsvis kunna bedrivas i och med planläggningen. Inom planområdet finns även en gångväg längs med Tingsgatan samt en gång- och cykelväg på Norra Järnvägsgatan som planläggs.

 Detaljplanen handläggs med ett standardförfarande enligt plan- och bygglagen (2010:900).

Planområdets läge och avgränsning

Planområdet finns i centrala Ljusdal, norr om Norra Järnvägsgatan och öster om Tingsgatan (se figur 1). Planområdet innefattar fastigheten Tälle 12:1 samt del av Tälle 45:1. 

Areal

Planområdet är cirka 3000 m2.

Genomförandetid

Genomförandetiden sätts till 60 månader (5 år) från det datum detaljplanen får laga kraft.

Med genomförandetid avses den tid då fastighetsägarna har en garanterad rätt att bygga enligt detaljplanen. Under genomförandetiden får detaljplanen inte ändras utan att synnerliga skäl föreligger. Om detaljplanen behöver ändras eller upphävas under genomförandetiden har fastighetsägarna rätt till ersättning för förlorade rättigheter. Efter genomförandetidens slut fortsätter detaljplanen att gälla, men den kan då ändras eller upphävas utan att fastighetsägare har rätt till ersättning.

Allmän plats

Inom planområdet planläggs allmän plats som GCVÄG för gång- och cykelvägar på Tingsgatan och Norra Järnvägsgatan. Användningen används för markområden avsedda för gång-, cykel- och mopedtrafik (klass 2). Inom användningen inräknas komplement som behövs för gång- och cykelvägens funktion. Det kan till exempel vara sittplatser, gatlyktor och skyltar.

Huvudmannaskap

Huvudmannaskapet är kommunalt för allmän plats. Huvudmannaskapet styr vem som ansvarar för skötsel och drift för allmän plats i en detaljplan. Enligt 4 kap. 7 § plan- och bygglagen är huvudregeln att kommunen är huvudman för allmän platsmark.

Kvartersmark

I planområdet planläggs markanvändningarna Centrum (C) och Bostäder (B) inom kvartersmark.

Markanvändningen Centrum syftar på verksamheter som behöver ligga centralt eller ska vara lättillgänglig för många människor. Centrum används när syftet är att det ska finnas en blandning av verksamheter. I användningen ingår verksamheter som till exempel restaurang, hotell, kontor, gym, vandrarhem med flera. 

Med markanvändningen Bostäder avses boende med varaktig karaktär. I användningen ingår även bostadskomplement av olika slag. Det kan exempelvis vara ett garage eller en gäststuga.

Befintligt

Inom planområdet på fastigheten Tälle 12:1 finns f.d. Tingshuset med en tillhörande förrådsbyggnad. Fastighetens natur- och kulturhistoriska värden är betydelsefulla att skydda eftersom byggnaden utgör en viktig del av Ljusdals stadsbild.

Intill Tingshuset ligger Norra Järnvägsgatan som är ett huvudstråk för fordonstrafik, och gång- och cykeltrafik genom Ljusdals tätort. Längre söderut, cirka 58 meter, sträcker sig Norra stambanan.

Ärendeinformation

Ljusdals kommun

Detaljplan för Tälle 12:1 i Ljusdal, f.d. Tingshuset

KS Dnr 00068/2023

Delegationsbeslut om planuppdrag 2023-04-14, Beslut om samråd 2023-08-22, § 88. Beslut om

granskning 2024-01-26. Beslut om antagande 2024-04-11, § 86.

Start: april 2023

Laga kraft: XXXX-XX-XX

Ljusdals kommuns detaljplaneprocessFigur 2. Planprocessen för framtagandet av detaljplaner och områdesbestämmelser.

Detaljplaneprocessen

Detaljplanens plankarta är juridiskt bindande och anger till exempel vad som ska vara allmän plats, kvartersmark, hur bebyggelsen ska regleras med mera. Plankartan ligger till grund för den kommande bygglovsprövningen. Planbeskrivningens syfte är att beskriva områdets förutsättningar och de förändringar och konsekvenser planen innebär. Planbeskrivningen ska vara ett stöd för att kunna tolka plankartans bestämmelser.

 Planprocessen startar genom att en ansökan om planbesked kommer in till kommunen. Kommunen beslutar sedan om planläggning bedöms lämplig och när den avses att inledas. Anses det inkommande förslaget lämplig får det ett så kallat positivt planbesked. Därefter väljer kommunen vilket förfarande som planförslaget ska handläggas med, vanligtvis standardförfarande eller utökat förfarande. Ett utökat förfarande bör till exempel väljas om det finns risk för betydande miljöpåverkan, om förslaget inte är förenligt med intentionerna i översiktsplanen eller om förslaget är av ett stort intresse för allmänheten. När valet av förfarandet är gjort och tiden är inne att påbörja planhandläggningen fattas ett beslut om planuppdrag. Planuppdraget är den formella starten av detaljplanehandläggningen. Denna detaljplan sker enligt ett standardförfarande, då ovannämnda kriterier inte är överensstämmande. Framtagande av detaljplaner på Ljusdals kommun följer nedanstående planprocess (se figur 2). Efterföljande stegen i processen är samråd, granskning, antagande och till sist laga kraft. Mer information om dessa steg i planprocessen finns på Boverket och Ljusdals kommuns hemsida.

Länkar

Boverket:

https://www.boverket.se/sv/om-boverket/guider/hur-en-detaljplan-tas-fram/

Ljusdals kommun:

https://www.ljusdal.se/samhallegator/kommunensplanarbete